L’AGRICULTURA I LA RAMADERIA REGENERATIVA SÓN CLAU PER AUGMENTAR EL CARBONI AL SÒL: EL NOU INFORME DE RODALE INSTITUTE
L’agricultura i la ramaderia regenerativa poden contribuir a mitigar el canvi climàtic, així ho afirma l’informe ‘Regenerative organic agriculture and the soil carbon solution’ que ha elaborat Rodale Institute, una organització estatunidenca sense ànim de lucre que dóna suport a la recerca en aquest camp. De fet, segons el document, si el model regeneratiu s’implementés a escala mundial, es reduirien més del 100% de les emissions anuals de C02 actuals. Com? El sistema regeneratiu ‘segresta’ carboni de l’atmosfera i l’emmagatzema en el sòl. L’informe també aclareix que els sòls són variats i un canvi en la producció agrícola i ramadera a escala mundial és difícil a curt termini, no obstant això, ressalta que cada petit canvi té un impacte positiu.
Un altre document que recentment va esmentar que existeix una “alta confiança” en l’evidència del segrest de carboni al sòl com a estratègia per a eliminar diòxid de carboni atmosfèric, és l’últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) 2020.
Manual del model regeneratiu
En aquest context, en el qual el model regeneratiu cada vegada agafa més força, es duu a terme Polyfarming, un projecte d’agricultura i ramaderia regenerativa pioner a Catalunya que va començar al 2016. Amb l’objectiu de poder replicar-lo en tot el territori, al projecte s’elabora un manual que explica el model regeneratiu des de la perspectiva del sòl, el bosc, el prat, el bestiar i els cultius, així com tècniques concretes d’agricultura i ramaderia regenerativa i l’impacte i cost que implica posar-lo en marxa. Cada capítol conté diverses fitxes que es poden descarregar individualment. Aquest material es basa en l’experiència d’implementar el sistema Polyfarming en la finca Planeses (Girona), i és una invitació cap a un canvi de model agrícola i ramader realment sostenible que contribueixi, tant a mitigar el canvi climàtic i incrementar la biodiversitat en el sòl, com a augmentar la sobirania alimentària i la creació d’ocupació local.
Polyfarming és un projecte finançat pel programa LIFE programme de la Comissió Europea i liderat pel centre de recerca CREAF. Es duu a terme a la finca Planeses (Girona).
Per més informació del projecte també pots mirar els nostres vídeos.