EL COMITÈ EUROPEU DE LES REGIONS DÓNA SUPORT Al PASTURATGE SOSTENIBLE EN ZONES DE MUNTANYA

31/10/2019

El Comitè Europeu de les Regions (CDR) ha aprovat a l’octubre unànimement el dictamen de “Pasturatge”. Des del comitè, afirmen que és fonamental mantenir l’activitat de pasturatge en zones de muntanya per a preservar l’agricultura i la ramaderia a Europa i conservar un teixit rural viu. Per aquest motiu, l’informe sol·licita als països europeus un total de 28 mesures que fomentin la ramaderia i l’agricultura sostenible. Entre elles, demanen que donin suport econòmicament a ramaders i propietaris forestals, també sol·liciten que les ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC) fomentin el pasturatge i la ramaderia extensiva i sostenible.

Planeses. Autor: Marc Gracia.

D’altra banda, donen suport a la proposta de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu (ENVI) de fixar límits a la densitat d’animals en les granges i penalitzar als qui els sobrepassin. També recolza la proposta de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu (AGRI) que reconeix les zones de pastura envoltades d’arbustos i arbres com a zones de producció agrícola.

El CDR ressalta la importància dels pastors i els productes agroalimentaris de muntanya

El document també ressalta la importància de l’alimentació dels animals basada en la pastura. Això dóna lloc a productes agroalimentaris de muntanya amb el segell de qualitat.

Una altra de les seves mesures clau és la formació de qualitat a pastors, subratlla la necessitat de que aquesta professió sigui més atractiva, amb bones condicions laborals i una educació sòlida.

Finalment, el CDR insta a l’UE a augmentar la presència de bestiar en els boscos com a mesura preventiva dels incendis forestals.

Euromontana, l’associació Europea Multisectorial que promou el desenvolupament sostenible i la qualitat de vida a les muntanyes, ha contribuït a l’elaboració d’aquest document. A més, com a part del seu projecte LIFE, OREKA MENDIAN, elaborarà un informe sobre la gestió sostenible de les pastures a finals de 2020.

Planeses. Autor: J.Luis Ordóñez

Life Polyfarming contribueix a un model agroalimentari sostenible

El nostre projecte s’alinea amb les mesures proposades pel CDR. A Planeses l’alimentació del bestiar es basa en la pastura, allí, produïm llet, carn de pastura i ous de manera sostenible. Aquests productes tenen una gran qualitat nutritiva i contribueixin a la sobirania alimentària. A més, el bestiar és una peça clau a la granja per a recuperar un sòl fèrtil i contribuir així a millorar l’agricultura.