FINCA PILOT

Finca pilot

La finca pilot on es realitza la demostració del projecte Polyfarming és Planeses, una finca de 80 ha localitzada a la comarca de la Garrotxa, 40 km al nord de Girona (Catalunya, Espanya). El clima és mediterrani humit, els sòls són calcaris i la vegetació està dominada principalment per boscos d’alzina. Aquests alzinars es van explotar tradicionalment fins als anys 70 per a l’aprofitament del carbó. Posteriorment, van quedar abandonats convertint-se en un bosc dens i impenetrable, amb aprofitament esporàdic de llenya. Actualment, gràcies a la co-finançament del programa LIFE de la Comissió Europea, s’implementa el sistema Polyfarming que combina els recursos del bosc, el bestiar i els cultius per a recuperar l’activitat de la finca.

1

A Planeses el bosc és un recurs essencial per a la resta d’activitats de la finca. Els productes que s’obtenen són: BRF, biochar, troncs per a cultivar i biofertilizants a partir de microorganismes del bosc.

Aquestes tècniques, a més de millorar la fertilitat del sòl, són una gran oportunitat per a mitigar el canvi climàtic, tant per a segrestar en el sòl la gran quantitat de carboni atmosfèric que contenen els arbres, com per a aprofitar millor l’aigua en una situació de sequera que serà cada vegada més freqüent.

2

Els animals són una altra peça clau per a enriquir el sòl. D’una banda, la gestió d’animals petits: pollastres, gallines i conills, es duu a terme amb granges mòbils. D’altra banda, a Planeses s’empra el “Pasturatge intensiu programat”, amb aquest mètode les vaques pasturen cada dia en una parcel·la diferent i triguen al voltant de 50-60 dies a tornar a una parcel·la en la qual ja han menjat.

D’aquesta forma, el bestiar no danya els rebrots de les primeres plantes que es van menjar, però sí que milloren la fertilitat i biodiversitat del sòl amb els seus excrements.

 

3

L’hort de muntanya a la finca és autosuficient. El seu manteniment consisteix, d’una banda, en un sistema de reg que aporta aigua i biofertilizants i, d’altra banda, escampar biochar i BRF per a millorar les propietats químiques i físiques del sòl. Els animals petits són una altra eina essencial per a la gestió: eliminen els insectes, abonen la terra i es mengen les males herbes.

D’aquesta manera s’aconsegueix la màxima millora en el contingut de matèria orgànica i estructura del sòl, amb una disminució de les despeses de fertilització i consum d’aigua de l’hort.

4

Gestió múltiple de fruiteres amb la producció de pastures, utilitzant el bestiar i els productes del bosc com BRF i el cultiu sobre llits de troncs per a fertilitzar el sòl.

Visita virtual

El projecte LifePolyfarming ja ha finalitzat, però la seva feina continua a través del projecte Regeneracat. Pots subscriure’t al butlletí si vols rebre informació sobre aquest nou projecte en particular i l’agricultura regenerativa en general!

Un projecte cofinançat pel Programa LIFE de la Comissió Europea.